12-6-2018


Gisteren, had ik voor de eerste keer een beduimeld exemplaar van mijn boek in handen en werd mij gevraagd of ik het alsnog wilde signeren.

Dat heb ik met liefde en aandacht gedaan.

Het is een doorleefd boek.

De randen van de kaft krullen door de vele aanrakingen om en de bladzijden aan de zijkant, zijn helemaal verkleurd op die plekken, waar duim en wijsvinger elkaar raken.

Ook is er een scheut thee overheen gegaan.

De bruine vlek toont dat de lezer, waarschijnlijk opgeschrokken vanuit een meditatieve staat vergat dat hij een beker thee in handen had.

Wanneer ik het boek opensla valt mijn blik vluchtig op een aantal met geel gearceerde regels.

En als ik het dichtklap en gesigneerd terug geef aan de eigenaar weet ik opeens weer waarom ik dit boek heb mogen schrijven. Mensen aanraken met mijn levensverhaal was mijn intentie en die heb ik wanneer ik naar dit exemplaar kijk, goed neergezet.

De eerste reeks is uitverkocht.

Er worden boeken bijgedrukt heeft de uitgever besloten.

Deze gaan vast ook hun weg vinden naar het hart van de lezer. En een aantal van deze boeken worden  dan net zulke mooie beduimelde exemplaren als die ene die ik gisteren in handen had.

Mooie dag vandaag.

 

©Josephientje

 

____________________________________________________________________________________________________________Mijn allereerste professionele recensie van Hanneke Tinor Centi 


Leven vanuit verzet 4


Vanaf 1945 heerst er vrede in Nederland, maar bij veel gezinnen thuis duurt de oorlog nog altijd voort. Onverwerkte trauma’s die effect hebben op de volgende generatie. Vaak door het ‘grote zwijgen’. De onmacht om te praten over wat er is gebeurt, heeft heel wat kinderen van oorlogsslachtoffers schade berokkent. José Bosma schreef er, vanuit eigen perspectief en op basis van haar jeugdherinneringen, een boek over, ‘Leven vanuit verzet’.

“Nagel aan mijn doodskist, stuk verdriet dat je er bent, vreselijke rotmeid! Hoe durf je mij zo te kakken te zetten? Ik zal je leren. Ik kreeg een flink pak slaag en werd naar het zolderkamertje gesleurd.”

Wanneer José, geboren en getogen in de Amsterdamse Jordaan, de nalatenschap van haar vader ontvangt, krijgt ze het akelige gevoel dat ze haar eigen vader niet goed genoeg kende. Wat had hij allemaal meegemaakt om zo zwijgzaam en verbitterd te zijn? Waarom mishandelde hij haar zo erg? Kwam dit gedrag voort uit wat hij had meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog? Zoals zovelen sprak hij daar nooit over. Dit zwijgen had grote gevolgen voor de relatie tussen vader en dochter. José begreep hem niet en werd steeds rebelser. Zij kwam in verzet tegen de resonantie van deze oorlog die niet de hare was.

“Ik had geen rust, kon nergens lang aarden en ging van het ene baantje naar het andere. Ik had al aardig wat ervaring voor een meisje van die leeftijd. In feite deed ik hetzelfde wat mijn vader ook altijd had gedaan. Hij heeft zelf aardig wat mooie en goede getuigschriften achtergelaten, van zijn twaalf ambachten en dertien ongelukken tijd.”

Met ‘Leven vanuit verzet’ toont Bosma eens te meer aan welk een enorm effect de oorlog heeft op de zogenaamde ‘tweede generatie slachtoffers’. Ook zij is er een. Op indrukwekkende en aangrijpende wijze biedt Bosma haar lezers een kijkje achter de schermen van hoe het was voor een kind van een oorlogsslachtoffer. Zwijgzaamheid en stevige mishandelingen waren haar vaders’ ‘communicatiemiddelen’. Noem het onmacht, noem het wreedheid. In elk geval had de jonge José Bosma ermee te dealen.

Bosma deelt haar (jeugd)ervaringen op een wijze die menig lezer de ogen zal openen. Ze dikt nergens aan, maar laat simpelweg zien hoe het was… en is….

Over de auteur

José Bosma komt oorspronkelijk uit Amsterdam en woont tegenwoordig in Bussum. Zij omschrijft zichzelf als een veelzijdige duizendpoot. Bosma schrijft, schildert en fotografeert met passie. Elke dag wordt zij geraakt door alles wat er om haar heen gebeurt. Soms uit zich dat in een schilderij of tekening, maar steeds vaker in verhalen. Sinds 2012 schrijft Bosma een blog onder de naam ‘ Josephientje’: https://josephientjes.blogspot.com/

Uitvoering

Uitgegeven via Boekengilde

ISBN 978-94-6323-2715

Paperback, 188 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/
BoekenGilde

Hoe gaaf is dat! Het boek 'Leven vanuit verzet' staat deze week tussen de best beoordeelde boeken op Hebban.nl 🙌 Daar zijn wij en de auteur José Bosma trots op! 😀 Wil je het boek zelf ook lezen? Bestellen kan via:https://www.boekengilde.nl/boekenshop/leven_vanuit_verzet/


 

Er staat nu ook een prachtige en ontroerende recensie over mijn boek op de website van:

De dokwerker

Voor Amsterdammers een begrip, de website is de moeite van het bekijken meer dan waard.

klik op de website hierboven, dan op sitemap. Zoek vervolgens mijn naam links in de kolom, klik deze aan 'et voila' veel leesplezier.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Review.

Boek Leven vanuit verzet

Heleen Vogels <heleenvogels@hotmail.com>

Al vertellend over het boek dat mijn vriendin
José Bosma gaat uitbrengen kwam ik met mijn schoonmoeder tot een gesprek over de oorlog. 
De gevolgen van het zwijgen die zich doortrekken in gezinnen waren aanleiding tot het gesprek.

Een gesprek wat ik nog nooit met haar gevoerd heb. Maar doordat zij de situatie herkende, begon ze te praten over haar ervaringen en begon ze te delen met mij.

Ik denk dat dit boek heel veel kan losmaken en openingen creëert tot gesprekken en begrip.

Heleen Vogels HaaksbergenOp 12 September komt schrijfster en verhalenvertelster José Bosma woonachtig in Bussum, vertellen over haar boek; Leven vanuit verzet.
Over de totstandkoming van dit boek en de bijzondere schijnbare toevalligheden die er tijdens dit schrijfproces op haar pad kwamen, Zij benoemt ze als; zachte duwtjes uit de kosmos die haar aangaven om onderweg toch vooral door te zetten en niet de moed te verliezen.

We nodigen iedereen uit om bij deze lezing te zijn. Om te luisteren naar het pad wat heling berusting en vergeving bracht.

Een verhaal waarin ieder zich met ons eigen verhaal in zullen herkennen. De patronen die generatie op generatie overgedragen worden en het helende effect van inzicht , begrip en vergeving.

‘De rivier splijt de steen niet in tweeën door kracht maar door volharding.’

Het boek ‘leven vanuit verzet’ is uitgegeven in het jaar van verzet op 3 mei 2018, door het Boekengilde in Enschede en daar ook verkrijgbaar in de boekenshop

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 7-9-2018  om 16:03Bussum

 

Was ik vanochtend even in de Bruna in Bussum, zag ik daar mijn boek op een van de tafels liggen.

 

                                                    Mijn dag kan niet meer stuk