Comment op ‘Leven vanuit verzet’ van Britta Maria zangeres.

 

Hoi José, heb je boek uit, zeer indrukwekkend! vooral je beschrijving van je jeugd in A'dam en dan de scène dat je in het huis van Anne Frank bent, niet normaal! Heb je al recensies binnen? fijne dag!!! lieve groet, Britta

 

26-8-2020 facebook



RECENSIE VAN

‎Inge Decoeyer‎ aan Attie Dotinga Boekentoer.

5-1-2020

Toen ik 'leven vanuit verzet' las, greep het mij onmiddellijk aan ... ik heb het boek ook bewust heel langzaam gelezen omdat het telkens dingen raakte, waardoor ik veel bewondering kreeg voor de schrijfster haar verhaal en zoektocht naar hoe vader geworden was, wie hij was ... niet zozeer het gebeuren rond de oorlog, want het gaat veeleer om de gevolgen van oorlogstrauma's ... wat dat met een mens doet en hoe groot de impact is, op diegenen die met oorlogsslachtoffers verder leven ... het contextueel gedachtengoed dat generaties elkaar beïnvloeden in wie ze zijn en worden, is hier heel herkenbaar ...

Het is puur geschreven zonder veel mooimakerij en dat past heel goed bij de inhoud van het boek ... dat de schrijfster hard gevochten heeft om van onder het juk te komen , om in dit gezin geboren te worden is duidelijk en ik heb veel bewondering voor haar afgelegde weg ... haar niet aflatende strijdlust om tegen de zinloze gevolgen van de oorlog in te gaan, is een verzet op zich ...

Voor iedereen die beter de impact en gevolgen van oorlogstrauma's wil begrijpen is dit een eenvoudig en eerlijk geschreven verhaal...



Recensie van Patsi Desiree 26-12-2019 2de kerstdag 2019

Ik las: Leven vanuit verzet.

Met een klein hartje begon ik eraan want ik hou niet van oorlogsboeken.

Mijn verbazing steeg dus toen ik las pagina per pagina. Het "verzet" kreeg hier een heel andere betekenis. Dit is geen oorlogsroman. Dit is het verzet van een klein meisje tegen haar "strenge" vader. Een vrije geest tegen een stugge man die niet aarzelt zijn handen te gebruiken...

Een mooi geschreven boek, autobiografisch vermoed ik.

Waarschijnlijk wel een herkenbaar verhaal ook voor velen.

Het had misschien nog een extra redactieronde mogen hebben maar al bij al is het goed verstaanbaar en de typisch Hollandse woorden stoorden niet echt. Ook over de dubbele lees je makkelijk over. (Een redactrice ziet ze natuurlijk weer wel, waarvoor mijn exuus)

Het harde leven van na de oorlog komt soms terloops ter sprake maar die verhalen hoorde ik al van mijn eigen grootouders en waren voor mij dus eerder bijzaak. Het meisje en haar vader... daar gaat het om. Er zijn talrijke ontroerende scènes beschreven waarvan eentje mij altijd zal bijblijven. Ik zag het zo voor me: een klein meisje in de kappersstoel, hete tranen huilend terwijl haar lange lokken vielen.

Voor mensen die van dit genre houden, een echte aanrader.



Filip Bastien 2 de kerstdag 2019

31 minuten  Dag 1: ik heb de uitdaging van Chris Perdieus en Peter Dejaegher geaccepteerd om 10 boeken die ik leuk vind/vond (1 per dag) te tonen. Geen uitleg, geen kritiek, alleen de kaft posten. Elke dag vraag ik een ander persoon om de uitdaging aan te gaan. Laten we het boek promoten en het lezen als een cadeau zien. Vandaag nodig ik de schrijfster van dit heerlijke boek, José Bosma uit.

 

 

 

Tijdens deze donkere feestdagen en naar aanleiding van dit boek, wil ik graag onderstaand gedicht onder de aandacht brengen. Het is een kreet om nooit meer de ogen te sluiten voor onrecht tegen je medeburger.

Het is de vertaling van het gekende gedicht van Martin Niemoller, de Duitse dominee en theoloog die eind de jaren dertig van vorige eeuw in verzet kwam tegen de nazi's en gearresteerd werd in 1937. De man werd overgebracht naar het concentratiekamp Sachsenhausen, later naar Dachau. Hij zat in totaal zeven jaar vast.

 

 

 

 



Donderdag 14 november 2019

En dan loop ik de Bruna winkel binnen. Daar staat mijn boek in volle glorie vooraan in de kast, bij het kopje geschiedenis. Apetrots natuurlijk even een plaatjes geschoten. Mooi he... 



'Leven vanuit verzet' in het allernieuwste herfst BINDT magazine. Een uitgave van het 'Boekengilde'

4 November 2019

Dit magazine wordt aangeboden aan diverse boekhandels. Weer iets om heel trots op te zijn. 

 



                                     Mijn boek in de Bibliotheken

Het bewijs dat dromen uitkomen is geleverd. Ik heb altijd gezegd, mijn boek 'Leven vanuit verzet' gaat zijn eigen weg. 

Ik heb vurig gewenst dat het in de bibliotheken terecht zou komen, opdat het voor iedereen die het lezen wil beschikbaar is.

dankbaar en trots kondig ik bij deze aan dat mijn boek de Bieb heeft gehaald.

 

Het gezicht van de mens die mijn vader was.           11-9-2019

Ik barste bijna uit mijn voegen, stond te trillen als een rietje en moest helemaal huilen, omdat ik erachter kwam, dat hetgeen ooit begon als een levensopdracht, een droom  nu helemaal werkelijkheid gaat worden.

Mijn streven was dat het boek dat ik in 2018 schreef met als titel ‘Leven vanuit verzet’ ooit de bibliotheken zou bereiken in dit land en dat velen de kans zouden krijgen dit te lezen. Ik heb een pracht van een recensie gekregen van het NBD biblion die op Bol.com te lezen is. Daarin wordt precies verwoord hetgeen ik gewenst had toen ik aan het schrijven van dit boek begon.

Recensie(s)

Een vrouw die als kind in Amsterdam veel te lijden had van het oorlogstrauma van haar vader, beschrijft haar leven tot zijn dood, daarna wat ze ontdekte over zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Al jong merkt ze dat haar vader zijn vele frustraties uit in ongecontroleerde driftbuien die vooral haar als bijdehandje, soms haar moeder, maar niet haar jongere zusje, treffen. Ook mag ze niet volgens schooladvies naar de MMS, maar moet gaan werken. Ze mag veel niet, loopt weg en gaat jong samenwonen. Later breekt ze met haar vader en ziet hem pas weer als hij stervende is. Dan sluiten ze vrede. Met de papieren die ze na zijn dood van haar zusje krijgt, ontdekt ze dat hij verzetswerk deed, door verraad werd opgepakt en in diverse gevangenissen werd gemarteld, maar niet doorsloeg. De auteur (1950), die korte verhalen in tijdschriften publiceert, beschrijft indringend en oprecht hoe door het verraad van een Amsterdamse politieman, in het gezin waarin ze opgroeide de oorlog voortduurde, omdat haar vader niet kon praten over zijn ervaringen. Belangrijk voor kinderen en kleinkinderen van verzetsmensen.

Drs. Madelon de Swart

 

Dit nu, ontroert me zo. Alle spanning die al tijden in mijn lijf zit, kan en mag ik nu loslaten. Ik huil, van opluchting en ook van trots.

Een golf van dankbaarheid begint in mijn tenen en bereikt mijn betraande ogen, wat ben ik trots en blij dat zoveel mensen het vertrouwen in mij durfde te hebben en hun medewerking gaven aan dit project.

Mensen die naast mij stonden vanaf het eerste uur, die mij bij de hand namen in schrijversland. Ik moet dit delen, ik wil het wel van de daken schreeuwen. Wat een prachtig moment van rehabilitatie voor mijn vader wiens beeltenis niet gevonden wil worden terwijl hij toch dagelijks zijn zo geliefde Waterlooplein bezocht. Nergens dook een foto van hem op, alle beeltenissen over het plein heb ik afgelopen jaren uitgekamd. Hoe metaforisch. Vele verzetsmensen wilden niet gevonden worden, niet bij leven niet bij dood. Hele archieven zijn vernietigd.

Ik heb het moeten doen met zijn summiere nalatenschap en ik heb het gedaan.

Ik heb hem een gezicht gegeven, het gezicht van de mens die mijn vader was.

 

 

J©sephientje.



12-6-2018


Gisteren, had ik voor de eerste keer een beduimeld exemplaar van mijn boek in handen en werd mij gevraagd of ik het alsnog wilde signeren.

Dat heb ik met liefde en aandacht gedaan.

Het is een doorleefd boek.

De randen van de kaft krullen door de vele aanrakingen om en de bladzijden aan de zijkant, zijn helemaal verkleurd op die plekken, waar duim en wijsvinger elkaar raken.

Ook is er een scheut thee overheen gegaan.

De bruine vlek toont dat de lezer, waarschijnlijk opgeschrokken vanuit een meditatieve staat vergat dat hij een beker thee in handen had.

Wanneer ik het boek opensla valt mijn blik vluchtig op een aantal met geel gearceerde regels.

En als ik het dichtklap en gesigneerd terug geef aan de eigenaar weet ik opeens weer waarom ik dit boek heb mogen schrijven. Mensen aanraken met mijn levensverhaal was mijn intentie en die heb ik wanneer ik naar dit exemplaar kijk, goed neergezet.

De eerste reeks is uitverkocht.

Er worden boeken bijgedrukt heeft de uitgever besloten.

Deze gaan vast ook hun weg vinden naar het hart van de lezer. En een aantal van deze boeken worden  dan net zulke mooie beduimelde exemplaren als die ene die ik gisteren in handen had.

Mooie dag vandaag.

 

©Josephientje

 

____________________________________________________________________________________________________________



Mijn allereerste professionele recensie van Hanneke Tinor Centi 


Leven vanuit verzet 4


Vanaf 1945 heerst er vrede in Nederland, maar bij veel gezinnen thuis duurt de oorlog nog altijd voort. Onverwerkte trauma’s die effect hebben op de volgende generatie. Vaak door het ‘grote zwijgen’. De onmacht om te praten over wat er is gebeurt, heeft heel wat kinderen van oorlogsslachtoffers schade berokkent. José Bosma schreef er, vanuit eigen perspectief en op basis van haar jeugdherinneringen, een boek over, ‘Leven vanuit verzet’.

“Nagel aan mijn doodskist, stuk verdriet dat je er bent, vreselijke rotmeid! Hoe durf je mij zo te kakken te zetten? Ik zal je leren. Ik kreeg een flink pak slaag en werd naar het zolderkamertje gesleurd.”

Wanneer José, geboren en getogen in de Amsterdamse Jordaan, de nalatenschap van haar vader ontvangt, krijgt ze het akelige gevoel dat ze haar eigen vader niet goed genoeg kende. Wat had hij allemaal meegemaakt om zo zwijgzaam en verbitterd te zijn? Waarom mishandelde hij haar zo erg? Kwam dit gedrag voort uit wat hij had meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog? Zoals zovelen sprak hij daar nooit over. Dit zwijgen had grote gevolgen voor de relatie tussen vader en dochter. José begreep hem niet en werd steeds rebelser. Zij kwam in verzet tegen de resonantie van deze oorlog die niet de hare was.

“Ik had geen rust, kon nergens lang aarden en ging van het ene baantje naar het andere. Ik had al aardig wat ervaring voor een meisje van die leeftijd. In feite deed ik hetzelfde wat mijn vader ook altijd had gedaan. Hij heeft zelf aardig wat mooie en goede getuigschriften achtergelaten, van zijn twaalf ambachten en dertien ongelukken tijd.”

Met ‘Leven vanuit verzet’ toont Bosma eens te meer aan welk een enorm effect de oorlog heeft op de zogenaamde ‘tweede generatie slachtoffers’. Ook zij is er een. Op indrukwekkende en aangrijpende wijze biedt Bosma haar lezers een kijkje achter de schermen van hoe het was voor een kind van een oorlogsslachtoffer. Zwijgzaamheid en stevige mishandelingen waren haar vaders’ ‘communicatiemiddelen’. Noem het onmacht, noem het wreedheid. In elk geval had de jonge José Bosma ermee te dealen.

Bosma deelt haar (jeugd)ervaringen op een wijze die menig lezer de ogen zal openen. Ze dikt nergens aan, maar laat simpelweg zien hoe het was… en is….

Over de auteur

José Bosma komt oorspronkelijk uit Amsterdam en woont tegenwoordig in Bussum. Zij omschrijft zichzelf als een veelzijdige duizendpoot. Bosma schrijft, schildert en fotografeert met passie. Elke dag wordt zij geraakt door alles wat er om haar heen gebeurt. Soms uit zich dat in een schilderij of tekening, maar steeds vaker in verhalen. Sinds 2012 schrijft Bosma een blog onder de naam ‘ Josephientje’: https://josephientjes.blogspot.com/

Uitvoering

Uitgegeven via Boekengilde

ISBN 978-94-6323-2715

Paperback, 188 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/




BoekenGilde

Hoe gaaf is dat! Het boek 'Leven vanuit verzet' staat deze week tussen de best beoordeelde boeken op Hebban.nl 🙌 Daar zijn wij en de auteur José Bosma trots op! 😀 Wil je het boek zelf ook lezen? Bestellen kan via:https://www.boekengilde.nl/boekenshop/leven_vanuit_verzet/


 

Er staat nu ook een prachtige en ontroerende recensie over mijn boek op de website van:

De dokwerker

Voor Amsterdammers een begrip, de website is de moeite van het bekijken meer dan waard.

klik op de website hierboven, dan op sitemap. Zoek vervolgens mijn naam links in de kolom, klik deze aan 'et voila' veel leesplezier.





__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Review.

Boek Leven vanuit verzet

Heleen Vogels <heleenvogels@hotmail.com>

Al vertellend over het boek dat mijn vriendin
José Bosma gaat uitbrengen kwam ik met mijn schoonmoeder tot een gesprek over de oorlog. 
De gevolgen van het zwijgen die zich doortrekken in gezinnen waren aanleiding tot het gesprek.

Een gesprek wat ik nog nooit met haar gevoerd heb. Maar doordat zij de situatie herkende, begon ze te praten over haar ervaringen en begon ze te delen met mij.

Ik denk dat dit boek heel veel kan losmaken en openingen creëert tot gesprekken en begrip.

Heleen Vogels Haaksbergen



Op 12 September komt schrijfster en verhalenvertelster José Bosma woonachtig in Bussum, vertellen over haar boek; Leven vanuit verzet.
Over de totstandkoming van dit boek en de bijzondere schijnbare toevalligheden die er tijdens dit schrijfproces op haar pad kwamen, Zij benoemt ze als; zachte duwtjes uit de kosmos die haar aangaven om onderweg toch vooral door te zetten en niet de moed te verliezen.

We nodigen iedereen uit om bij deze lezing te zijn. Om te luisteren naar het pad wat heling berusting en vergeving bracht.

Een verhaal waarin ieder zich met ons eigen verhaal in zullen herkennen. De patronen die generatie op generatie overgedragen worden en het helende effect van inzicht , begrip en vergeving.

‘De rivier splijt de steen niet in tweeën door kracht maar door volharding.’

Het boek ‘leven vanuit verzet’ is uitgegeven in het jaar van verzet op 3 mei 2018, door het Boekengilde in Enschede en daar ook verkrijgbaar in de boekenshop

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________



 7-9-2018  om 16:03Bussum

 

Was ik vanochtend even in de Bruna in Bussum, zag ik daar mijn boek op een van de tafels liggen.

 

                                                    Mijn dag kan niet meer stuk